Imelletty perunalaatikko

Valmistusaika:
ei määritelty
Vaikeusaste:
vaativa
1
2
3
4
5

Imelletty perunalaatikko on perinteinen jouluruoka, tosin Kaakkois-Suomessa sitä syödään ympäri vuoden. Perunalaatikon annetaan imeltyä rauhassa usean tunnin ajan alle 80:ssä asteessa. Laatikko voi olla haasteellista saada imeltymään riittävästi, joten makeutta voi tarvittaessa lisätä vielä ennen paistamista siirapilla tai sokerilla - tämä ei kuitenkaan kuulu perinteiseen tapaan valmistaa laatikko.

Valmistusaineet

2 kgperunoita (oltava ehdottomasti jauhoinen lajike)
vettä
4 rklvehnäjauhoja
50 gvoita
5 dlmaitoa
suolaa
tarvittaessa sokeria tai siirappia

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta vesi ja keitä perunat kypsiksi. Ota keitinliemi talteen. Kuori ja soseuta perunat niiden ollessa vielä kuumia. Anna jäähtyä.
  2. Lisää vehnäjauhot ja tarvittaessa keitinlientä sen verran, että seos ei ole kuivakka.
  3. Laita perunaseos imeltymään lämpimään, vähintään 50-asteiseen paikkaan. Lämpötila ei saa kuitenkaan missään nimessä ylittää 80:tä astetta, tai muuten imeltyminen lakkaa. Seos saa imeltyä rauhassa vähintään neljä tuntia, mutta mielellään yön ylikin. Imeltynyt seos on löysempää ja maistuu selvästi makealta.
  4. Sulata voi ja lisää soseen joukkoon. Lisää myös maito ja mausta. Seos saa olla löysähköä, joten lisää tarvittaessa enemmän maitoa.
  5. Voitele kaksi vuokaa ja jaa seos niihin. Jätä vuoat vajaaksi, sillä laatikko kuohuu helposti yli. Paista 150-asteisessa uunissa kolmisen tuntia.

Lisätietoja

Perunalaatikko kannattaa pakastaa paistamattomana ja kypsentää vasta sulatuksen jälkeen. Käytä laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa ja voita, jos haluat laktoosittoman tai vähälaktoosittoman version.

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <span>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Vahvistus (roskapostin esto)
Tällä kysymyksellä pyritään estämään roskapostitus. Kiitos.
Voit antaa vastauksen joko numeroina tai kirjaimina