Karjalanpaisti

Valmistusaika:
ei määritelty
Vaikeusaste:
helppo
1
2
3
4
5

Karjalanpaisti on perinteinen, itäsuomalainen liharuoka. Se kuuluu olennaisena osana karjalaiseen pitopöytään, ja monet syövät sitä myös jouluna. Karjalanpaisti valmistuu melkein itsestään uunissa, ja on siksi kätevä ruoka esimerkiksi ulkoilupäivänä.

Valmistusaineet

500 gnaudanlihaa, luutonta tai luullista
500 gpossunlihaa, luutonta tai luullista
sipulia
2 isoaporkkanaa
15 kokonaista mustapippuria
laakerinlehteä
suolaa
vettä

Valmistusohjeet

  1. Poista lihasta mahdollinen rasva ja kalvot ja kuutioi se parin sentin kokoisiksi paloiksi. Mikäli käytät luullista lihaa, jätä luut paikoilleen.
  2. Kuori ja suikaloi sipulit, ja kuori ja paloittele porkkanat.
  3. Laita uuninkestävään, kannelliseen pataan kerroksittain lihaa, sipulia, porkkanoita, pippureita ja laakerinlehti. Mausta suolalla. Tee päällimmäinen kerros lihasta.
  4. Kaada pataan vettä siten, että lihanpalat peittyvät juuri ja juuri. Kypsennä 250-asteisessa uunissa alimmalla tasolla, kunnes päällimmäiset lihat ovat ruskistuneet. Peitä sen jälkeen pata kannella ja alenna lämpötila 175:een asteeseen. Hauduta vähintään kaksi, mutta mielellään ainakin neljä tuntia - haudutusaikaan vaikuttaa myös se, millaista lihaa käytät. Lisää tarvittaessa vettä, jos ruoka meinaa kuivua. 

Lisätietoja

Kaupassa myydään myös valmiita karjalanpaistilihoja, mutta lopputulos on parempi, jos käytät itse paloiteltua lihaa. Myös pidemmän haudutuksen vaativat ruhonosat käyvät ruokaan erinomaisesti, kunhan huomioit tämän kypsennysajassa. Karjalanpaistin voi myös laittaa yöksi uuniin, mutta tällöin lämpötilan on hyvä olla alle sata astetta, jotta ruoka ei kuivu. Lopputulos on entistäkin mehevämpi, kun liha on saanut hautua kaikessa rauhassa miedossa lämmössä.

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <span>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Vahvistus (roskapostin esto)
Tällä kysymyksellä pyritään estämään roskapostitus. Kiitos.
Voit antaa vastauksen joko numeroina tai kirjaimina